Vrijwilligersavond 2017

Vrijdag 17 november was de jaarlijkse vrijwilligersavond, georganiseerd door het bestuur, de Supportersclub en de Club van Honderd van de VV Gasselternijveen. Deze avond werd verzorgd door Tom Bodde uit Zuidlaren. Groundhopper van “beroep”.

Tom Bodde (45) bezocht in de afgelopen 27 jaar meer dan 1.250 stadions in 57 landen. Over zijn ervaringen in en om de mondiale voetbaltempels schreef hij vijf boeken. In zijn presentatie neemt Neerlands bekendste groundhopper ons aan de hand van uniek fotomateriaal mee in zijn avonturen: naar het kick & rush in de krochten van de laagste Engelse divisies tot aan een galavoorstelling van Cristiano Ronaldo, en van een 4e divisieduel in Polen met louter dronken supporters tot aan de oververhitte derby van Thessaloniki. Bodde reist van een topper in de Chinese Premier League tot aan een duel op de Afrikaanse Seychellen en van een uit de rotsen gekapt stadion op Cyprus tot aan een door oorlog getekende stad in Georgië. Alles met het doel om voor één dag deel uit te maken van de lokale supporterscultuur.

“Als tiener stond ik als hartstochtelijk fan van FC Groningen vele jaren 'op Zuid' in het Oosterpark Stadion. Toen ik later als student een OV-jaarkaart kreeg, besloot ik mijn club ook bij uitwedstrijden te ondersteunen en nadat ik Oranje achterna was gereisd naar Praag en ik de uitzinnige ambiance tijdens een Bundesligawedstrijd in Frankfurt had beleefd, was een nieuwe hobby geboren: groundhopping. Ik heb zelfs mijn seizoenkaart van FC Groningen opgezegd om wat vaker de sfeer over de grens te kunnen proeven. Mijn hobby werd een passie en volgens mijn vrouw Linda is het onderhand een obsessie.

Sinds 1995 reis ik groundhoppend door de wereld en inmiddels heb ik meer dan duizend stadions bezocht in dik vijftig verschillende voetbalnaties. Grote spelers als Beckham, Zidane, Hagi, Ronaldinho, Raul, Messi, Ravanelli, Owen, Figo, Robben, Batistuta, Robinho, Gerrard, Totti en Roberto Carlos zag ik schitteren en de meeste grote Europese clubs heb ik onderhand wel bezocht. De zoektocht tijdens mijn voetbalreizen is echter niet specifiek die naar beroemdheden in een commerciële ambiance. Het is er een naar clubliefde, hartstocht, cultuur en nostalgie. Romantiek met de hoofdletter R. De beleving van de supporters is in ieder stadion uniek. Als objectief toeschouwer probeer ik daar negentig minuten deel van uit te maken. Een wedstrijdbezoek gaat voor mij dan ook niet om winst, roem of grote namen. Het gaat mij erom dat ik erbij ben. Dat ik het beleef, het onderga. Ik wil alles doorstaan wat de fans ook doorstaan: de striemende regen, de gure wind, de harde bankjes, het gezang, het gefluit, de hartstocht, de gelatenheid en de verbetenheid. De woede, de blijdschap, de opluchting, de hoop, de vrees en het verdriet.

Al snel nadat mijn eerste voetbalboek was uitgegeven, ervoer ik dat er in ons land veel gelijkgezinden zijn. Groundhopping is in Nederland enorm in opkomst. Ophouden zal het nimmer. Er is immers nog zoveel te zien en te beleven. En dat ene moment… Het moment dat je in de verte de eerste contouren ziet opdoemen van dat nog onontdekte stadion, in de wetenschap dat je daar een paar uur later een wedstrijd zal bijwonen. Dat moment, waarbij de vlinders als bij een verliefde puber door je buik fladderen en een nieuw avontuur op je wacht. Dat moment verveelt nooit!”