Scheidsrechters

Spelregelwijzigingen

SPELREGELWIJZIGINGEN:

De spelregelcommissie van de FIFA heeft de spelregels dit jaar flink aangepast. Veel aanpassingen zijn vooral tekstueel. Het doel was om het korter en bondiger te omschrijven. Dat is gelukt, het ‘boek’ is bijna de helft minder dik. Verder is een aantal inhoudelijke wijzigingen in de regels doorgevoerd.

De gewijzigde spelregels zijn per 1 juni 2016 van kracht.

Dit zijn de vier belangrijkste veranderingen:

1. Aftrap
De aftrap hoeft niet verplicht meer vooruit worden genomen. Dat komt de snelheid van het spel ten goede, omdat de bal vaak na een tikje vooruit toch achteruit wordt gespeeld om een aanval te starten.

2. Triple punishment
Als de verdediger in het strafschopgebied een poging onderneemt of de mogelijkheid heeft om de bal te spelen, maar een overtreding maakt, is het een gele kaart. Dit omdat de straf anders te zwaar wordt geacht; namelijk een strafschop, rode kaart en een daaropvolgende schorsing. Bij duwen of vasthouden blijft de rode kaart intact. Gemene tackles van achteren blijven wel bestraft met een rode kaart. Buiten het strafschopgebied verandert er überhaupt niets, omdat er dan geen sprake is van een strafschop.

3. Strafschoppenserie
Trainers krijgen de keuzevrijheid om tijdens de strafschoppenserie de volgorde te wisselen. Zo kan bij een vierde beslissende strafschop, de trainer besluiten die door nummer 5 te laten nemen.

4. Gele kaart en verzorging voor geblesseerde speler
Een speler die een blessure oploopt door een overtreding waarvoor de dader geel krijgt, mag vanaf nu ter plekke op het veld worden verzorgd. Bij dergelijke overtredingen is er anders sprake van een dubbele straf: namelijk een blessure en met tien man verder spelen.
Deze regel geldt alleen bij wedstrijden uit de A-categorie. In de B-categorie mocht een speler al gewoon op het veld worden behandeld zonder daarna het veld te hoeven verlaten. (Bij onze vereniging valt alleen het eerste elftal onder de A-categorie. Alle jeugdteams en de overige seniorenteams zijn B-categorie)

Scheidsrechtersbijeenkomsten

Bijeenkomsten arbitrage 2016-2017

Bijeenkomst Scheidsrechters en Teamofficials

Datum:                                28 november 2016

Tijd:                                    20:00 – 21:00

Locatie:                                Gasselte

Doelgroep:         Alle scheidrechters en de teamofficials van junioren- en seniorenelftallen  van v.v.

Gasselternijveen, v.v. Gieterveen, v.v. GKC en SJO ZVC’14

Omschrijving:   Op deze avond worden de alle nieuwe spelregels behandeld. Ook worden de

‘oude’ spelregels weer opgefrist. Daarnaast zal het seizoen tot nu toe geëvalueerd worden

Onderwerpen:  Nieuwe spelregels; spelregelkennis opfrissen; evaluatie aanvang seizoen tot

heden; afspraken met grensrechters

Bijeenkomst Vlaggen

Datum:                                14 december 2016

Tijd:                                    19:30 – 21:00

Locatie:                                Gieterveen

Doelgroep:         Alle geïnteresseerden (met opgave)

Omschrijving:   Bij deze bijeenkomst staat de rol van de assistent-scheidsrechters centraal.

Hoe moet ik vlaggen? Welke signalen moet ik gebruiken? Waar moet ik op letten?

Onderwerpen:  Uitleg buitenspel; signalen met de vlag; positionering; afspraken met de scheidsrechter

De Grote ZVC’14 Spelregelquiz

Datum:                                10 februari 2017

Tijd:                                   20:00 – 23:00

Locatie:                                N.N.B.

Doelgroep:         Opgave in teams (informatie volgt t.z.t.)

Omschrijving:   Op deze gezellige avond zal er een spannende strijd losbarsten omtrent de spelregels. Onder het genot van een hapje en een drankje proberen de teams om de felbegeerde ZVC’14 Spelregelquiz Bokaal binnen te slepen.

Onderwerpen:  Spelregels

Opfrisbijeenkomst scheidsrechters

Datum:                                6 maart 2017

Tijd:                                   19:00 – 20:00

Locatie:                                Gasselternijveen

Doelgroep:         Alle scheidsrechters van v.v. Gasselternijveen, v.v. Gieterveen en v.v. GKC

Omschrijving:   Het doel van deze bijeenkomst is om het geheugen van de scheidsrechters weer even op te frissen zodat ze vol goede moed de tweede seizoenshelft ingaan

Onderwerpen:  Herhalen van de basis; herhalen draaiboek; tips; analyse veelgemaakte ‘fouten’ in de eerste helft

Latere bijeenkomsten:                Spelregelbewijs 2e jaars O17

Informatieve bijeenkomst nieuwe scheidsrechters;